Cégeladás menete, avagy 20 lépés a sikeres cégeladáshoz

Cégeladás menete, avagy 20 lépés a sikeres cégeladáshoz

Sikeresen eladni a céget a tulajdonos által? Az eladó cégek tulajdonosai gyakran döntenek úgy, hogy a cégeladást saját kézben tartanák inkább, lemondva közvetítő igénybevételéről. Ez érthető, a legkisebb cégek esetén valószínűleg elegendő, ha az eladó cég tulajdonosa pusztán a könyvelőjét és az ügyvédjét vonja be a folyamatba, miközben a cégtulajdonos magára vállalja az eladó cég hirdetésének az elkészítését, feltöltését, a vevő keresést, a kapcsolattartást a potenciális cégvásárló érdeklődőkkel, az iratok összeállítását, kérdések megválaszolását stb.

De semmilyen körülmények között nem ajánljuk azonban az eladó oldalon álló ügyvédet megspórolni. Ingatlan eladása esetén gyakran előfordul, hogy az eladó rábízza magát az vevő ügyvédjére. Cégeladás azonban jóval összetettebb, mint egy ingatlan adásvétel, hiszen vállalkozás valójában nem egyetlen eszköz, hanem eszközök halmaza, beszállítókkal, ügyfelekkel, munkavállalókkal, szerződésekkel, múltbeli kockázatokkal, jövőbeni lehetőségekkel stb. Emiatt a vevő oldalán álló, és emiatt a vevő érdekeit képviselő ügyvéd, még ha legjobb szándékkal akarná, akkor sem tudja egyúttal az eladó érdekeit is képviselni.

Ráadásul cégeladás esetén nem csak annak van jelentősége, amit a cég adásvételi szerződés tartalmaz, például a kötelezettségvállalások, szavatosságvállalások, vagy kizárások között, hanem annak is komoly kihatása lehet, ami éppenhogy hiányzik a cégadásvételi szerződés szövegéből.

Amennyiben a cégtulajdonos maga tartaná kézben a cégadásvétel folyamatát, akkor szüksége van bizonyos mértékű alapismeretekre a cégeladás mikéntjéről. Hasonlóképpen, nagyobb méretű vállalkozás eladása esetén pedig célszerű, hogy az eladó vállalkozás tulajdonosa kellő átlátással rendelkezzen a cégeladás folyamatáról. Ehhez ad rendkívül hasznos anyagot az Adequit sikeres cégeladás 20 lépésben átfogó leírása.

Azt, hogy a tulajdonos maga meddig elegendő a folyamat menedzselésére, arra nem lehet egy minden helyzetre igaz határvonalat meghúzni. Azonban azt lehet mondani ahol az eladó vállalkozás értéke elérte az átlagos lakóingatlan értékét, ott már bőven tanácsos a cégadásvételekben megfelelő jártassággal és szaktudással rendelkező közvetítő igénybevétele.

A sikeres cégeladás 20 lépésben cikk olyan igénnyel készült, hogy kellő támpontot adjon olyan nagyobb eladó vállalkozások tulajdonosai számára is, akik igénybe vesznek tranzakciós tanácsadót (cégadásvételek közvetítésével foglalkozó tanácsadót), azonban át kívánják látni a cégadásvétel folyamatát.

Eladó válallkozás értékesítése esetén nagy terhet vehetnek le az eladó válláról azok a szakemberek, akik otthonosan mozognak a folyamattal járó jogi procedúrákban, akik jól ismerik a különböző stratégiákat és persze a követelményeket, melyeknek eleget kell tenni ahhoz, hogy a cégeladás végül sikeresen mehessen végbe. Ezzel érdemes tisztában lenni, mert nem kell egyedül végigcsinálni az egész folyamatot, ami lehetséges, hogy több évig is eltart. Ennek során értékesítési csatornára és tanácsadókra mindenképp szüksége lesz.

Éppen ezért érdemes elolvasni azokat a lépéseket, amelyek a döntéstől, az eladásig elvezetnek és összefoglalják a tulajdonos, vagy tulajdonosok tennivalóit.
Egy kiválóan működő cégben, nagyon sok energia, éjszakázás, ünnepnapok és hétvégék vannak, amit persze minden vállalkozó átél. A rengeteg energia, idő, amire a tulajdonos sikerre viszi a vállalkozást, az mindig is megfizethetetlen. Ezért amikor eladásra kerül a cég, legalább olyan pontosan, és alapossággal kell ezt is végigcsinálni, hiszen tartozik önmagának minden tulajdonos ezzel. Azaz, egyértelmű és kellően megtervezett, átgondolt eladási stratégiára van szükség. Az optimális természetesen az lenne, ha a cégeladás folyamatát hónapokkal, vagy akár már évekkel korábban el lehetne kezdeni a cégeladásra felkészítéssel, hiszen a lehető legjobb üzletet így lehet megvalósítani.

A cégeladás menetének leírása nagyban segíti a tulajdonost, hogy ezt az igazán komplex feladatot kellő ismeretek és áttekintés birtokában végezze el. A cégeladás lépései és menete nincs kőbe vésve. Viszont, kialakult egy olyan folyamata, amely az évek alatt bevált számtalan vállalkozás esetében, és ezeket a lépéseket követve megfelelő bizalom épülhet ki az eladó és a vevő között. A cégeladás menetének leírása az első részben a felkészülést és a cég felkészítését foglalja rendszerbe, majd a továbbiakban veszi sorra, magát a hirdetést és tárgyalja a teljes folyamatot.

Amennyiben nem szeretne kellemetlen tapasztalatokat cégeladás során, hanem inkább tervezett úton haladni előre, úgy a sikeres cégeladás 20 lépésben felkészítő anyagot érdemes felhasználni a siker érdekében.

Megosztás

További posztok

Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) létrehozata és működtetése

Kifizetés az MRP-ből a munkavállalók hatékony ösztönzésére

A nemzetközi gyakorlatban elterjed részvényjuttatási programok hazai változata kedvező adózási szabályokkal segíti, akár azt a célt, hogy a dolgozók és vezetők résztulajdonosokká váljanak, akár azt a célt, hogy a vállalkozás gazdálkodásának eredményességéhez kötött bónusz kifizetése a munkabérnél alacsonyabb adóterheléssel történhessen.

Tovább »

Lépjen velünk kapcsolatba