Melyek a leggyakrabban használt fogalmak cégeladás és cégvásárlás során?

Cégeladás és cégvásárlás szótár fogalmak

Mi az az aEBITDA, a kizárólagosság vagy a titoktartási nyilatkozat? Cégeladás és cégvásárlás során számos olyan fogalom van, amely jó eséllyel fel fog merülni. Ha még nincs tisztában a jelentésükkel, akkor érdemes ezeket és velük együtt a legfontosabb fogalmakat áttekinteni. Feltehetőleg, amikor arra kerül a sor, hogy ténylegesen eladja a vállalkozását, akkor be fog vonni szakértőket a folyamatba, hiszen minden lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy minél sikeresebben záruljon a tranzakció. Bizonyos cégméret felett mindenképpen ajánlott a megfelelő szakértelemmel rendelkező szakértők igénybe vétele, illetve az ügyvéd és a könyvelő igénybe vétele gyakorlatilag megkerülhetetlen az eladó cég méretétől függetlenül.

Nem kis dolog venni egy céget, ahogyan az sem, ha eladásra kínálja a vállalkozását. Ezekben a helyzetekben mindenképp tisztában kell lenni a fogalmakkal és a lehetőségekkel egyaránt. Előbbiben nagy segítséget jelenthet a cégeladás szótár, melyet az Adequit gyűjtött össze azok számára, akik eladni vagy venni szeretnének vállalkozást.

Vannak gyakran, míg vannak kevésbé gyakran használt kifejezések, amelyek jelentésének ismeretével már előnyben lehet, ezért is jó választás a cégadásvétel szótár használata. Persze sokan nem bízzák a véltelenre és mindenképp bevonnak szakembereket. Ezek az emberek tisztában vannak vele, hogy mit mikor használunk és mit is jelentenek pontosan. Segítségükkel könnyebben mehet végbe az adásvétel folyamata, akár eladásról, akár vételről legyen szó. Nem kis terhet vesznek le a tulajdonosok és a vásárlók válláról ezzel. Azonban, mint eladó cég tulajdonosa vagy vevője, sem árt, ha ismeri ezen kifejezések jelentését, ebben pedig a cégadásvétel szótár nyújthat segítséget azáltal, hogy leírja a különböző kifejezések jelentését és azt, hogyan is alkalmazzuk ezeket a gyakorlatban.

A felhasználóbarát felületen kívül, ahol többek között két platformon is böngészhet eladó cégek hirdetései között, az Adequit.com egy szótárt is tartalmaz, amely elmagyarázza a cégeladási folyamat során leggyakrabban használt kifejezéseket. Ez nagyon hasznos lehet azoknak, akik újak a folyamatban, vagy akik nem ismerik a terminológiát.

A cégadásvétel szótár kifejezetten erre irányul, vagyis arra, hogy áttekintést adjon a cégeladás, illetve cégvásárlás során gyakran használt fogalmak tartalmáról. Azonban nem feltétlenül adott, hogy alkalmazni is tudja a gyakorlatban a különféle fogalmakat, tehát megintcsak azt tudjuk mondani, hogy a szakértő bevonása elkerülhetetlen. De legalábbis azoknak, akik a lehető legjobb helyzetben akarnak kikerülni a cég adásvételből. A honlapon ezek a szolgáltatások is elérhetőek, hiszen a cégértékesítési portálról van szó, amely ennek megfelelő módon részt vállal a cégeladás folyamatok lebonyolításában.

Ingatlan adásvétel esetén gyakran előfordul, hogy az eladó rábízza magát a vevő ügyvédjére, megbízik abban, hogy a vevő ügyvédje megfelelően figyelembe veszi az eladó érdekeit is. Cégadásvétel azonban jóval összetettebb egy ingatlan adásvételéhez képest, ráadásul cégadásvételi szerződés esetén nemcsak annak van jelentősége, amit a szerződés kifejezetten tartalmaz, hanem annak, is aminek a szabályozása vagy limitálása kimarad a szerződésból. Semmiképpen nem ajánljuk amiatt az eladó vállalkozás tulajdonosa oldalán az ügyvéd megspórolását.

Ennek megfelelően a szótár igyekszik jól értelmezhető tájékoztatást nyújtani a cégadásvétel során gyakran használt kifejezések kapcsán, amely bárki számára elérhető a portál honlapján. Nem szabad átsiklani a részleteken, mert egy apróbb hiba is végzetes következményekkel járhat. Éppen ezért javasoljuk azt, hogy a szótár böngészése mellett válassza a cégeladás szakértő segítséget.

A cégadásvétel szótár a cégeladás, illetve cégvásárlás során gyakran használt kifejezéseket gyűjti össze, beleértve azokat a fogalmakat, amelyek olykor angol nyelven használatosak. Ezeknek a magyarázata és sok esetben bemutatása is elérhető az oldalon, melyet az Adequit cégértékesítés portálon találhat meg, hogyha éppen egy cégadásvétel okán került a szeme elé valamelyik fogalom. Az oldalon a cégeladás és cégvásárlás során felmerülő gyakori kérdéseket összefoglaló cikket is találnak az érdeklődők, akik számára számos lehetőséget próbál megadni a cégértékesítési és tőkebevonási portál.

Számos olyan kifejezés fordulhat elő a cégeladás során, amelyek már a tervezésnél is előkerülnek. Ha ezekkel nem vagyunk tisztában, nem is tudjuk őket megfelelően alkalmazni. Ennek megfelelően a cégadásvétel szótár abban segíti, hogy bemutatja és igyekszik érthetően elmagyarázni a különböző fogalmakat a cégeladással kapcsolatban.

Megosztás

További posztok

Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) létrehozata és működtetése

Kifizetés az MRP-ből a munkavállalók hatékony ösztönzésére

A nemzetközi gyakorlatban elterjed részvényjuttatási programok hazai változata kedvező adózási szabályokkal segíti, akár azt a célt, hogy a dolgozók és vezetők résztulajdonosokká váljanak, akár azt a célt, hogy a vállalkozás gazdálkodásának eredményességéhez kötött bónusz kifizetése a munkabérnél alacsonyabb adóterheléssel történhessen.

Tovább »

Lépjen velünk kapcsolatba