Vállalatfelvásárlások bejelentési kötelezettsége

Vállalatfelvásárlások bejelentési kötelezettsége
A közelmúltban több változás is történt a vállalatfelvásárlásokra alkalmazandó szabályokban, változott többek között a küszöbérték, amely felett a felvásárlás bejelentés köteles

Bejelentési küszöbérték emelkedése

A kisebbik küszöbérték 500 millió forintról egymilliárdra emelkedett, így jelenleg az alábbi mindkét küszöbérték meghaladása esetén szükséges a vállalatfelvásárlás bejelentése a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH): 

  • az érintett vállalkozáscsoportok (tipikusan két vállalkozáscsoport érintett, az eladóé és a vevőé) együttes árbevétele a tizenötmilliárd forintot meghaladja, és
  • az érintett vállalkozáscsoportok közül legalább kettőnek az árbevétele egymilliárd forint felett van.

Az árbevétel számítása során a magyarországi árbevétel irányadó.

Bejelentési küszöbérték csökkenése

Ezzel egyidejűleg azonban bevezetésre került egy feltételes bejelentési kötelezettség is, méghozzá jelentősen alacsonyabb árbevételi küszöbértékkel. Ez esetben szintén két feltétel vizsgálandó, ezek közül csak az egyik vonatkozik árbevételre, a másik feltétel mérlegelést igényel, a következőképpen:

  • az érintett vállalkozáscsoportok együttes árbevétele az ötmilliárd forintot meghaladja, kivéve
  • ha nyilvánvaló, hogy a felvásárlás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.

Másképpen fogalmazva, kötelező a bejelentés akkor is, ha az érintett vállalkozáscsoportok együttes magyarországi árbevétele az ötmilliárd forintot meghaladja, akár úgy, hogy például a vevő majd csak a felvásárlással lép be a magyarországi piacra, így itteni árbevétele még nincs is. A kivétel a bejelentési kötelezettség alól az az eset, ha nyilvánvaló, hogy a felvásárlás nem jár verseny csökkenésével, vagy a verseny csökkenésének a veszélyével.

A cikk a következő linken folytatódik: https://uzletresz.com/hu/blog/vallalatfelvasarlasok-bejelentesi-kotelezettsege

Megosztás

További posztok

Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) létrehozata és működtetése

Kifizetés az MRP-ből a munkavállalók hatékony ösztönzésére

A nemzetközi gyakorlatban elterjed részvényjuttatási programok hazai változata kedvező adózási szabályokkal segíti, akár azt a célt, hogy a dolgozók és vezetők résztulajdonosokká váljanak, akár azt a célt, hogy a vállalkozás gazdálkodásának eredményességéhez kötött bónusz kifizetése a munkabérnél alacsonyabb adóterheléssel történhessen.

Tovább »
Kft igazgatóság | Jen Ügyvédi Iroda

Igazgatóság Kft-nél – hogyan valósítható meg?

Egy vagy két ügyvezető esetén a Ptk ügyvezetői modellje a leghatékonyabb. Kettőnél több tényleges döntéshozó esetén azonban már nem feltétlenül tükrözi azt, ahogy a cég a gyakorlatban működik. Az ítélőtábláig jutott a kérdés, a felek szerződési szabadságának része-e, hogy a Kft szervezetének kialakítása során igazgatóságot hozzanak létre.

Tovább »

Lépjen velünk kapcsolatba